Mergi la conţinutul principal

Conducerea MAI participă la Reuniunea Miniștrilor de Interne din cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, participă în perioada 03-04 aprilie 2024 la Reuniunea Miniștrilor de Interne din cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Evenimentul cu genericul „Tendințe și provocări în cooperarea în materie de securitate regională în Europa de Sud-Est și promovarea acesteia în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe traficul de migranți și pe traficul de persoane”, se desfășoară în orașul Skopje, Macedonia de Nord.

 

Pe platforma reuniunii a fost adoptată o declarație ministerială menită să consolideze cooperarea în materie de securitate, fiind identificate cele mai bune practici și strategii de securitate, precum și metode eficiente de combatere a criminalității organizate, cu accent pe traficul de persoane, în contextul situației regionale actuale.

 

În discursul său, Ministrul Adrian Efros a subliniat importanța organizării reuniunii pentru consolidarea securității regionale, evidențiind solidaritatea statelor din regiune și necesitatea colaborării pentru a aborda provocările actuale. Oficialul a subliniat eforturile Republicii Moldova de combatere a criminalității transfrontaliere prin intermediul HUB-ului de Securitate al UE, grație căruia a fost îmbunătățit schimbul de informații și colaborarea cu organizațiile UE pentru combaterea crimelor organizate.  

 

„Dacă ne uităm la cele trei dimensiuni ale Strategiei Europa de Sud-Est 2030, cred că toate acestea se bazează pe faptul că Europa de Sud-Est va fi o regiune pașnică și sigură, în care statul de drept și drepturile fundamentale sunt ridicate la cele mai înalte standarde. Pentru aceste obiective, Republica Moldova este pe deplin angajată să își exercite rolul”, a declarat Ministrul. 

 

Acesta a vorbit și despre acțiunile Guvernului de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, menționând despre aprobarea, în octombrie 2023, a Programului de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028, care asigură continuitatea politicii naționale în acest domeniu, ținând cont de legislația europeană și de angajamentele internaționale ale Republicii Moldova. 

 

„Fenomenul traficului de ființe umane este o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, dar este și un subiect complex care trebuie privit din perspectiva tendințelor care produc schimbări în acest sens, precum și a factorilor care influențează fenomenul, cum ar fi contextul social, politic și economic”, a subliniat Adrian Efros. 

 

Menționăm că evenimentul reprezintă o platformă de dialog între miniștrii de interne și reprezentanții de nivel înalt ai statelor participante în procesul de cooperare în Europa de Sud-Est și ai altor organizații internaționale, pentru a discuta evoluțiile actuale în domeniul combaterii criminalității organizate, cu accent pe traficul de migranți și pe traficul de persoane.