Mergi la conţinutul principal

Creșterea vizibilității politice și strategice a Republicii Moldova în cadrul comunității de protecție civilă a UE discutată de conducerea MAI și Misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova

Pe data de 1 aprilie curent, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, alături de șeful IGSU al MAI, colonelul Oprea Alexandru, au avut o întrevedere, desfășurată la sediul EUPM Moldova, cu șeful Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în țara noastră reprezentată de domnul Cosmin Dinescu și cu echipa Misiunii implicată pe gestionarea crizelor. 


Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii în contextul consolidării cooperării în domeniul protecției civile au fost sporirea nivelului de integrare a Republicii Moldova în Mecanismul de protecție civilă al UE, precum și dezvoltarea capacităților autorităților responsabile de gestionarea crizelor din țară și investițiile necesare în acest sens. 


Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și contribuția Misiunii de parteneriat a UE în asigurarea securității regionale, obiectiv care rămâne o prioritate pentru Republica Moldova. Menționând importanța aderării recente a țării la Mecanismul de protecție civilă al UE în procesul de cooperare cu UE în domeniul prevenirii, pregătirii și intervenției în caz de dezastre, Ministrul Efros a evidențiat necesitatea sporirii vizibilități politice și strategice în cadrul comunității de protecție civilă din UE și în Moldova pentru a maximiza beneficiile acestei cooperări.


În ceea ce privește componenta de instruire și dezvoltare a capacităților, Ministrul a subliniat importanța investițiilor în activități de formare în domeniul managementului dezastrelor, măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență, intervențiilor de prim ajutor, instruirea pompierilor voluntari, precum și în infrastructura și echipamente de instruire pentru a crește nivelul de pregătire al țării și capacitățile de răspuns la situații excepționale. 


O oportunitate de dezvoltare abordată de partenerii europeni este organizarea trainingurilor de CEPOL (Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii) și  dezvoltarea platformei e-learning pentru IGSU.


Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost promovarea voluntariatului în domeniul protecției civile și apărării împotriva incendiilor, prin identificarea soluțiilor și implementarea diferitor programe de încurajare a acestuia.


Totodată, Ministrul Efros și-a exprimat interesul de a participa la cea de-a 8-a ediție a Forumului European al Protecției Civile care urmează să se desfășoare în iunie 2024 și care servește drept platformă importantă pentru schimbul de experiențe și colaborare între instituțiile vizate de politica UE în domeniul protecției civile. 


La finalul întrevederii, părțile au reiterat angajamentul de a continua eforturile de consolidare a cooperării în domeniul protecției civile.
Lansată în mai 2023 ca misiune civilă în cadrul Politicii UE de securitate și apărare comună, Misiunea de parteneriat a UE în RM oferă consiliere la nivel strategic și sprijin operațional pentru consolidarea sectorului securității interne a Republicii Moldova, contribuind la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor, îmbunătățirea capacităților de combatere a amenințărilor hibride, acțiunilor de manipulare a informațiilor ș ingerințelor străine, precum și a capacităților în domeniul securității cibernetice.