Mergi la conţinutul principal

Lansarea Sprint 2- Program dedicat dezvoltării capacităților funcționarilor publici

Funcționarii publici din cadrul mai multor ministere, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, vor avea oportunitatea să-și dezvolte abilitățile de management și analiză strategică în cadrul Programului Sprint, ediția 2, lansat recent de Cancelaria de Stat, în comun cu Institutului Național Democratic din Moldova și Academia Folke Bernadotte din Suedia.


Acest program pilot are menirea să contribuie la modernizarea serviciului public, în linie cu rigorile democratice și modelele europene. Participanții – funcționarii publici aflați la început de carieră - vor beneficia de instruiri și vizite de studiu în instituțiile relevante din Suedia, vor analiza modele viabile de servicii publice, vor elabora proiecte de cercetare și vor prezenta practici ajustate realităților din Republica Moldova, contribuind astfel la resetarea serviciului public din Republica Moldova. 


Spre deosebire de Sprint 1, unde fiecare a elaborat o propunere de politică publică, în Sprint 2 participanții urmează să lucreze în echipe pentru a elabora o propuneri comune.


Prezent la eveniment, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, i-a încurajt pe cei prezenți să își dezvolte abilitățile critice, să persevereze și să muncească asiduu pentru ca să pună temelia la viitorul european al țării noastre. 


Menționăm că Programul „SPRINT” se desfășoară în regim pilot, pe parcursul a două ediții. Prima ediție a programului s-a desfășurat în perioada septembrie 2023 – martie 2024. Funcționari din Cancelaria de Stat și șase ministere au beneficiat de instruiri livrate de Academia Folke Bernadotte. În cadrul instruirilor, funcționarii au explorat principiile bunei guvernări, conceptul serviciilor publice centrate pe cetățeni, precum și bunele practici în domeniul eticii profesionale. Instruirile s-au desfășurat în Suedia (Stockholm și Sandö) și au fost completate cu vizite de studiu la instituții publice din țara gazdă.


Pentru a participa la ediția din anul curent, candidații sunt încurajați să completeze formularul de participare: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeh6-JgIEEgwILyFxtE7UCwaf31BTyNl5ef_2PB9ld7gkaG5w/viewform