Mergi la conţinutul principal

MAI informează: Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, coordonat de Rusia nu deținea date despre atacatorul din Tadjikistan, care a ucis doi oameni pe aeroportul din Chișinău

Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, coordonat de Federația Rusă nu deținea date despre  atacatorul din Tadjikistan care a ucis doi oameni în aeroportul din Chișinău, întrucât autoritățile din această țară, au transmis date de căutare a acestei persoane în mediul internațional după momentul consumării tragicului incident de la aeroport, soldat cu doi morți. 


Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată cătarea lui Rustam Așurov, întrucât la 30 iunie autoritățile din Tadjikistan erau abia în pregătirea dosarului de căutare internațională pe numele acestuia.


Așadar, declarația făcută de oficialul rus este falsă, în condițiile în care autoritățile CSI nu aveau date sau dosar activ de căutare pe numele Rustam Așurov.


Republica Moldova a rechemat ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, de la Moscova în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău, a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere, generate de riscurile războiului care se desfășoară în țara vecină, Ucraina. Ofițerul a fost retras în ianuarie 2023.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

The Ministry of Internal Affairs informs: the Office for the Coordination of the Fight against Organized Crime and Other Dangerous Types of Crimes in the CIS, coordinated by the Russian Federation, had no data on the aggressor from Tajikistan, who killed two people at the Chisinau airport, as the authorities of this country have sent out international search data for this person after the tragic incident at the airport, which resulted in two deaths.

Interpol, Europol and the CIS Inter-State Search Mechanism had no record of Rustam Asurov's whereabouts, as the authorities from Tajikistan were only in the process of drafting an international search file for him on June 30.

The statement made by the Russian official is therefore false, as the CIS authorities had no data or active search file on Rustam Asurov.

The Republic of Moldova has recalled the liaison officer of the Office for the Coordination of the Fight against Organised Crime and Other Dangerous Crimes in the CIS from Moscow, as the staffing policy required the concentration of specialists in combating cross-border organised crime in Chisinau, due to the risks of war in neighbouring Ukraine. The officer was retired in January 2023.