Mergi la conţinutul principal

Protecţia temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina, discutată de către Comisia de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului

Războiul din Ucraina a generat un flux masiv și spontan de persoane strămutate, care sunt nevoite să caute refugiu și protecție în țările din regiune.  Într-o perioadă foarte restrânsă, Republica Moldova a înregistrat un număr record de cereri de azil.

 

Întrucât evoluția războiului din țara vecină rămâne încă incertă, este foarte probabil ca fluxul cetățenilor străini spre Republica Moldova să se mențină în continuare. Acest fapt a determinat autoritățile statului să întreprindă măsuri speciale pentru gestionarea corectă a fluxului de refugiați pe teritorul țării noastre.

 

Comisia de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului a discutat astăzi despre parcursul implementării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.21/2023 privind protecţia temporară pentru persoanele strămutate din Ucraina.

 

Membrii Comisiei au vorbit despre acțiunile întreprinse în vederea documentării, asigurării dreptului la servicii sociale, de cazare, medicale și de educație pentru persoanele strămutate din Ucraina.

 

La eveniment au participat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, alături de secretarul de stat Jana Costachi și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

 

Amintim că, în data de 18 ianuarie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea de Guvern privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de 1 an.

 

Proiectul presupune că persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an. Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect.

 

Astfel, proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării.

 

Proiectul a fost elaborat ca răspuns la nevoia de a gestiona fluxul masiv de persoane strămutate în Republica Moldova din Ucraina, precum și pentru alinierea legislației naționale la cadrul normativ al Uniunii Europene.

 

Menționăm, acum o săptămână, o familie din Ucraina, soț și soție, au intrat în posesia documentelor de identitate, care le oferă protecție temporară și prin care li se acordă permisiunea de a rămâne legal pe teritoriul Republicii Moldova.

 

La fel, la data de 17 martie, la sediul IGM din orașul Cahul, a fost eliberat primul act de identitate de protecție temporară unei fetițe de 5 ani din regiunea Odesa Ucraina, care și-a găsit refugiu împreună cu membrii de familie pe teritoriul țării noastre.