Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Trafic de influență săvârșit de polițiștii din Bălți

La 15/03/2021, ofițerii SPIA în colaborare cu procurorii Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție au reținut doi polițiști din cadrul Direcției de patrulare Nord și IP Bălți al IGP al MAI, fiind bănuiți de trafic de influență.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală, a fost stabilit că polițiștii au pretins și au primit de la o cetățeancă din mun. Bălți, mijloace financiare în sumă de 900 EUR. Aceștia au susținut că, au influență asupra persoanelor publice din cadrul IP Bălți, în atribuțiile cărora se regăsește selectarea candidaților pentru angajarea în serviciu la IP Bălți. Totodată, pentru urgentarea angajării au mai pretins și au primit mijloace financiare în valoare de 5 000 MDL.

În același context, polițiștii vizați au susținut că au influență și asupra persoanelor publice din cadrul Comisiei medicale a Spitalului MAI, în atribuțiile cărora se regăsește selectarea și expertiza medico-militară a candidaților la angajare. În scopul obținerii concluziei medicale necesare pentru angajare în cadrul IP Bălți, au pretins și au primit mijloace financiare în valoare de 3 500 MDL.

În consecință, fapta polițiștilor reținuți a fost calificată drept trafic de influență, prevăzută de art. 326 alin.(1) și art. 326 alin. (2) lit. b) Cod penal.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii nominalizate, inculpații riscă o pedeapsă cu  amendă în mărime de la 100 000 MDL la 200 000 MDL sau cu închisoare  de până la 7 ani.

 În acest context, SPIA apelează la disponibilitatea conlucrării interinstituţionale, pentru a combate flagelul ilegalităţilor. Totodată, SPIA îndeamnă cetăţenii să evite participarea la infracţiuni de corupere. În cazul în care cunosc sau se pretinde a fi implicaţi în acţiuni de corupţie, să apeleze linia anticorupţie 1520.