Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Patru angajați INP cercetați penal pentru corupere pasivă

Un comandant de grupă, doi agenți de patrulare, din cadrul Inspectoratului național de patrulare  (INP) al IGP, au fost reținuți de ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) a MAI și procurorii anticorupție, iar un agent de patrulare a fost anunțat în căutare internațională, fiind bănuiți de luare de mită.

 

Potrivit inforațiilor preliminare,  aceştia  ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto mijloace bănești ce nu li se cuvin pentru a nu întocmi  procese-verbale privind încălcarea  Regulamentului  circulației  rutiere.

 

Operațiunea de documentare a ilegalităților a durat circa 6 luni, în rezultatul căreia au fost inițiate mai multe cauze penale în baza  art. 324 alin. (2) lit. b) și c), Cod penal,Corupere pasivă.


La moment Procuratura Anticorupție a finalizat și a expediat în instanța de judecată 2 cauze penale în privința comandantului de grupă și a unui agent de patrulare.

 

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 
În continuare se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.

 

Acțiunile SPIA reflectă politica de toleranță zero inițiată de Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne,  Andrei NĂSTASE față de orice acte de corupție în cadrul MAI și a structurilor subordinate.

 

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.