Mergi la conţinutul principal

Angajat al IGPF cercetat penal pentru facilitarea traversării ilegale a frontierei de stat de către cetățeni ucraineni

Pe parcursul zilei de 24 august 2022, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, Oficiul Sud, au descins cu 4 percheziții la adresele de domiciliu, biroul și automobilul unui șef de schimb din cadrul sectorului poliției de frontieră „Vulcănești” al Direcției Regionale ”Sud” a IGPF.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale (art.2605 Cod penal), pornite pe faptul introducerii ilegale în sistemul informatic, a datelor cu privire la traversarea, de către cetăţenii ucraineni (gen masculin), a frontierei de stat în sensul de intrare în Republica Moldova, prin punctul de traversare a frontierei ”Vulcănești-Vinogradovka”.

În fapt, pe parcursul anului curent, angajatul IGPF al MAI, în scopul obținerii unui folos material, acționând de comun acord cu alte persoane, au organizat intrarea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova a aproximativ 50 de cetățeni ucraineni, eludând controlul de frontieră şi ocolind punctele de trecere ale frontierei de stat. În acest sens, funcționarul a introdus în sistemul informațional ”Traversarea frontierei de stat”, date informatice denaturate, precum că cetățenii ucraineni au traversat legal frontiera de stat.

În cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate suporturi electronice, înscrisuri cu privire la traversarea frauduloasă a frontierei de stat, 21 de gloanțe de calibrul 9x18mm, deținute ilegal, și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală vizată.

Funcționarul este cercetat penal în stare de libertate, fiind citat la Procuratura Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de bănuit.