Mergi la conţinutul principal

Soluții pentru intensificarea cooperării moldo-olandeze

 

Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit astăzi, 25 noiembrie 2021, cu Floris van Eijk, Însărcinat cu afaceri a. i., șef al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.


Discuțiile au vizat relațiile de parteneriat pe segmentul afacerilor interne dintre Republica Moldova și Olanda, precum și prioritățile instituționale pentru perioada imediat următoare.


Ministrul Afacerilor Interne a menționat drept exemplu acțiunile întreprinse de autoritățile olandeze în gestionarea migrației și azilului, subliniind importanța promovării acestei abordări și în alte state ale UE. Totodată, a apreciat cooperarea operațională dintre cele două state reiterând interesul de intensificare a schimbului de informații dintre organele de aplicare a legii.


De asemenea, a accentuat interesul de a aprofunda cooperarea pe domeniile securității cibernetice, amenințărilor hibride, criminalității transfrontaliere și securității frontierelor, o parte din domenii fiind abordate în cadrul ultimelor consultări interministeriale moldo-olandeze din 12 noiembrie 2021 la Chișinău.


Printre alte priorități discutate, în care experiența Olandei ar putea contribui la modernizarea instituțională, s-au regăsit formarea continuă a angajaților pe domenii specifice de activitate, digitalizarea proceselor inclusiv cu scopul prevenirii și combaterii corupției, combaterea și prevenirea violenței de gen, violenței domestice, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, protecția victimelor violenței sexuale, altele.


La fel, Ministrul a evidențiat importanța Ministerului Afacerilor Interne de a contribui pe plan regional și internațional pe mai multe domenii de activitate, prin participarea la misiuni internaționale.


Domnul Floris van Eijk a mulțumit ministrului pentru întrevedere și reiterat angajamentul de a susține prioritățile MAI prin intensificarea cooperării pe segmentul afacerilor interne, fiind dispus să asigure un dialog proactiv cu autoritățile de drept din Regatul Țărilor de Jos.