Mergi la conţinutul principal

Discursul Viceprim - ministrului, ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase în cadrul evenimentului de lansare oficială a proiectului privind Analiza funcțională a Inspectoratului General de Carabinieri

Unul din obiectivele asumate de Republica Moldova prin Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova se referă la reformarea Carabinierilor, iar actuala guvernare s-a angajat să relanseze implementarea Acordului de Asociere ca fundament pentru transformarea profundă a Republicii Moldova într-un stat democratic, cu instituții de drept funcționale, în spiritul valorilor europene și euroatlantice. Inspectoratul General de Carabinieri reprezintă una din structurile Ministerului Afacerilor Interne cele mai vizibile în raport cu cetățenii.

Carabinierii intră în contact nemijlocit cu cetățenii, asigură ordinea publică și prevenția, paza unor obiective și instituții de importanță deosebită și – mai ales – au datoria explicită ca, prin acțiunile lor, să apare drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor. De aceea, transformarea Carabinierilor într-o structură polițienească profesionistă, modernă reprezintă o prioritate de durată pentru Ministerul Afacerilor Interne. Unul din primii pași făcuți în acest sens de noua guvernare a fost hotărârea de guvern din iulie curent, care a vizat transformarea Departamentului Trupelor de Carabinieri în Inspectorat General, cu scopul de a finaliza până la sfârșitul anului 2020 procesul de profesionalizare a acestei structuri, prin înlocuirea progresivă a militarilor în termen cu militari pe bază de contract. Numai astfel, lucrând strict cu profesioniști, Carabinierii vor putea să asigure un nivel înalt de siguranță publică, la standarde europene – venind astfel în întâmpinarea așteptărilor legitime ale cetățenilor Republicii Moldova.

Am pus încă de la începutul mandatului meu accentul pe necesitatea preluării celor mai bune practici internaționale și mă bucură faptul că au fost cooptați în acest proiect experți internaționali care vor putea furniza idei și concepte noi, astfel încât Inspectoratul General de Carabinieri să poată intra într-o prietenească competiție cu instituții similare din statele europene.

Așa cum cred că am obișnuit opinia publică, fac și de această dată un apel ca analiza pe care o lansăm astăzi să țină cont și de nevoia generării de efecte de sinergie cu celelalte structuri ale MAI, îndeosebi cu Poliția, astfel încât să putem asigura principiul cooperării loiale între instituții, spre binele și folosul oamenilor. Reiterez cu această ocazie importanța ca asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor să reprezinte cheia de boltă a activității Carabinierilor.”