Mergi la conţinutul principal

Au trecut prin foc şi fum, au înfruntat pericole la tot pasul dar şi-a făcut datoria cu demnitate şi cu dăruire. Curajul şi truda celor 25 de pompieri basarabeni, care au ajutat la stingerea incendiilor în Grecia, au fost remarcate în toată lumea. Salvatorii au ajuns aseară acasă, la Chişinău şi au fost întâmpinaţi de rude şi colegii de breaslă.

Alexandru Pante este pompier de 10 ani şi a participat la zeci de misiuni pe teritoriul Republicii Moldova. Acum a avut şi prima misiune internaţională şi nu i-a fost uşor. A muncit la temperaturi extrem de ridicate, în mijlocul focarelor de incendiu care au devastat sute de hectare de pădure în Grecia.

ALEXANDRU PANTEA, pompier: „Foarte greu, în condiţie de caniculă, sol incendiat, care înfierbântau tălpile. Aşa incendii forestiere noi nu am văzut. Flăcări peste 30 metri înălţime, straşnic."

Alături de colegii din România şi Grecia, Alexandru a luptat cu focul şi a salvat de la moarte zeci de animale.

ALEXANDRU PANTEA, pompier: „Broaşteleţe ţestoase cele mai multe am găsit, le-am scos la zone umede. Sunt râuleţe şi  le-am scos acolo."

Salvatorul a rămas impresionat de gestul localnicilor care au oferit apă şi hrană.

ALEXANDRU PANTEA, pompier: „Pe drum ne întâlneam cu localnicii veneau cu o sticlă de apă rece, ceai cafea, dacă noi refuzam ei se supărau, era imposibil să refuzăm."

Şi Ion Mătase a decis să plece în misiunea din Grecia fără a sta pe gânduri, chiar dacă a fost conştient că nu va fi o misiune uşoară. Mărturiseşte acum că nu a mai vâzut atâtea hectare de păduri pârjolite. Timp de şapte zile a trecut prin greutăţi şi primejdii, însă şi-a făcut datoria cu demnitate.

ION MĂTASE, pompier: „Noi am mai văzut în misiunile noastre tablou cu carcater de genul acesta, dar nu aşa, nu a fost frumos. Am reuşit , am ajutat, au fost nişte emoţii pozitive, am ştiut că noi într-adevăr am făcut ceva, am pus mâna şi am ajutat. "

Cololonel ALEXEI LAVRINENCO, şeful misiunii: „Am făcut tot ce am putut. În feţele cetăţenilor din localităţile unde am muncit am văzut un semn de mulţumire, asta este cel mai important. Şi mulţumim pentru tot ce am învăţat din această practică unicală pentru ţara noastră."

După încheierea misiunii, localnicii de pe insula Evia i-au aplaudat pe salvatorii basarabeni şi români, iar pompierii eleni le-au dat onorul. Rudele i-au întâmpinat cu lacrimi de bucurie la Chişinău şi spun că au aşteptat cu sufletul la gură ca cei apropiaţi să revină acasă.

"Eu tot am lucrat în domeniul acest, dar aşa misiuni nu am avut şi .Normal că am avut emoţii"

„Greu, nu ştiam unde doarme, ce mănâcă, cum suportă căldurile, ştiam că-s foarte insuportabile. Cel mai greu era cum activează în pădure unde totul arde, se sufocă. Sunt foarte mândră că am aşa soţ."

„Mai contactam, ţineam şi noi mâna pe puls. Îii telefonam, îi întrebam. Datotiră telecomunicaţiilor moderne am avut ocazia să-i vedem că totu-i bine."

„Am avut emoţii că e naşul nostru şi s-a dus la o misiune importantă să reprezinte ţara noastră. "

Pentru dăruirea cu care şi-au îndeplinit misiunea, pompierii basarabeni au primit diplome de onoare din partea Ministerului Afacerilor de Interne.

ANA REVENCO, ministrul de Interne: „Munca voastră este deloc uşoară, implică multe riscuri şi faptul că aţi decis să plecaţi într-o misiune internaţională să activaţi pe un teren necunoscut este o dovată în plus a  curajului. eu vă mulţumesc şi ne mândrim  cu devotamentul vostru. "

MIHAIL HARABAGIU, şef IGSU: „Sute de ha au fost străbătute de voi pentru a ajuta colegii eleni, pentru  a lupta cu stijia şi cel mai important pentru a opri incendiile devastatoare de pădure. Sunt mândru că datorită eforturilor depuse aţi demonstrat că deşi suntem o ţară mică , avem o inimă mare.”

În Grecia, pe insula Evia, pompierii din Republica Moldova au reuşit să stingă peste 420 de focare de ardere de pe o suprafaţă de 300 de ha.

Sursa: www.tvrmoldova.md