Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Grupare internațională specializată în trafic de arme și comercializarea utilajului special de scanare / deblocare a sistemelor de alarmă pentru automobile destructurată (VIDEO)

La 23.06.2021, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Ciocana, cu suportul Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) au reținut 5 membri ai unui grup criminal specializat în trafic de arme și un funcționar public din cadrul MAI implicat în comercializarea utilajului special de scanare / deblocare a sistemelor de alarmă pentru automobile.

În perioada mai-iunie 2021, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii Chișinău, oficiul Ciocana, cu suportul Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA), urmare unui complex de măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală au fost documentate acțiunile ilegale a unui grup criminal specializat în trafic de arme, comercializare a utilajului special de scanare / deblocare a sistemelor de alarmă pentru automobile.

În speță, pe parcursul investigațiilor, a fost efectuată o achiziție de control a două arme de foc cu țeavă ghintuită, pistol-automat „AK-47” (contra sumei de 2000 DOLARI SUA) și pistol de model ”TT” (contra sumei de 700 EURO).

  Concomitent, prin intermediul unui funcționar public cu statut special din cadrul MAI, cu funcție de conducere, unul dintre membrii grupării menționate supra, a comercializat utilaj special de scanare / deblocare a sistemelor de alarmă pentru automobile (contra sumei de 18000 EURO).

 De menționat faptul că, astfel de utilaj este folosit în implementarea schemelor frauduloase de sustragerea și comercializarea automobilelor de lux, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul altor state.

În cadrul perchezițiilor, au fost identificate și ridicate bunuri de lux și materiale cu potențial probatoriu, precum și tehnică specială de deschidere și pornire a autoturismelor.

În repercusiune, la 23.06.2021, în cadrul cauzei penale, pornite conform componenței elementelor infracțiunii prevăzute de art. 290 alin (2) lit. b) din Codul penal al Republicii Moldova (Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor, sustragerea lor), au fost reținuți 5 membri ai grupului criminal menționat supra. În cadrul cauzei penale, pornite conform componenței elementelor infracțiunii prevăzute de art. art. 26, 186 alin. (5) din Codul penal al Republicii Moldova (Pregătirea de infracțiune, furt), a fost reținut un funcționar public cu statut special din cadrul MAI, cu funcție de conducere.

Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedeapsă cu închisoare de la 2 la 12 ani.

În continuare, se întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, în scopul stabilirii și altor persoane ce au tangență la caz.

În acest context, SPIA condamnă implicarea cetățenilor în activități ilegale și va concentra eforturile pentru a depista și sancționa cetățenii care participă la organizarea și coordonarea activităților clandestine.

SPIA precizează că, desfăşoară măsuri specifice pentru identificarea, prevenirea şi contracararea ameninţărilor, vulnerabilităţilor și riscurilor susceptibile să compromită securitatea, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a sistemului administrativ al MAI, în conformitate cu legislaţia în vigoare.