Mergi la conţinutul principal

Comunicat MAI în legătură cu acțiunile de căutare a cetățeanului Vlad Plahotniuc

Ministerul Afacerilor Interne comunică despre căutarea cetățeanului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, următoarele: din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a acestuia. Ca urmare a plasării acestuia în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state.


De asemena au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse.
Astfel, despre ultimile locuri de aflare a lui Plahotniuc informăm opinia publică că MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. 


Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Astfel, am fost informați de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020.


Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară. 
Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare. 


Toate aceste informații se verifică și în momentul în care vom avea o claritate, vom veni cu detalii pentru ca opinia publică să cunoască.
Astfel, autoritățile moldovenești sunt permanent în contact cu partenerii săi din alte țări și depun toate eforturile pentru a identifica locul aflării acestuia, în vederea extrădării lui.


Menționăm că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării.