Mergi la conţinutul principal

Centrul de Justiție Familială în Moldova, un nou Proiect susținut de SUA, care va fi gestionat de MAI

Astăzi, 19 octombrie 2020, în cadrul evenimentului de prezentare a Proiectului de creare a unui Centru de Justiție Familială în Moldova, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între MAI și Fundația Te Doy (FTD).

 

La eveniment a participat, Ambasadorul SUA E.S. Dereck J. Hogan, Secretarul general al MAI, Ianuș Erhan, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Mark Williams, Președinte și Co-Fondator al Fundației Te Doy,reprezentanți ai Ambasadei SUA, angajați MAI și ați parteneri.

 

În cadrul prezentării, Ambasadorul SUA a adus mulțumiri ministrului afacerilor interne Pavel Voicu, pentru implicarea și aportul adus la inițierea acestui proiect important pentru Republica Moldova, acest Centru fiind o componente importantă în activitatea Poliției Naționale.

 

Secretarul general al MAI a menționat despre importanța semnării acestui Memorandum, care va consolida activitatea autorităților implicate, în vederea realizării planului comun de acțiuni și oferirea unui serviciu specializat de calitate cetățenilor. Totodată, a apreciat din numele conducerii MAI suportul oferit de SUA.

 

Acest Memorandum de Înțelegere are ca scop să dezvolte, promoveze și consolideze cooperarea între Ministerul Afacerilor Interne și Fundația Te Doy în vederea implementării proiectului „Înființarea Centrului de Justiție Familială în Moldova”, agreat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii.

 

Partenerii intenționează să coopereze prin schimb de experiență și cele mai bune practici în domeniul înființării unui centru pilot de justiție familială, care să integreze aplicarea multidisciplinară a legii, servicii juridice, sociale și de sănătate pentru asistarea victimelor violenței de gen și ale traficului de persoane prin instruire, asistență tehnică și activități de consolidare.

 

Ministerul Afacerilor Interne a identificat locația CJF pilot, care va fi deschis în anul 2021, iar ca urmare partenerii intenționează să întreprindă activități precum:  stabilirea unui plan de acțiuni dintre MAI și FTD,  lucrări preparatorii, înainte de deschiderea CJF, organizarea de instruiri pentru personalul CJF și altor omologi și parteneri, acordarea de asistență tehnică în dezvoltarea unui cadru juridic, de reglementare și de politici îmbunătățit pentru un răspuns coordonat mai eficient între agenții, procurarea de echipamente sau materiale pentru a susține CJF ș.a.

 

Menționăm că MAI este autoritatea coordonatoare a Centrului și instituția care va gestiona activitatea lui, iar Fundația Te Doy va furniza toate serviciile,  echipamentele și facilitățile necesare pentru realizarea acestui grant. Proiectul a fost inițiat în februarie 2020.