Mergi la conţinutul principal

Ministerul Afacerilor Interne contribuie la securitatea ecologică a țării

Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” este unica instituție din țară cu un genofond unic, ce deține cele mai valoroase colecții de plante ornamentale și utile, introduse și aclimatizate din diferite regiuni ale globului. Pe teritoriul Grădinii Botanice, au fost create în miniatură cele mai importante tipuri de păduri din țara noastră, în care sunt menținute cele mai multe specii de plante rare, de importanță națională și internațională.

 

Totodată, GBNI este instituția pe care se bazează fundamentul cercetărilor științifice, care asigură eficiența politicilor de mediu și contribuie la extinderea și gestionarea durabilă a fondului forestier național.

 

De Ziua Națională a Înverzirii Plaiului, angajații Ministerului Afacerilor Interne au făcut front comun în acordarea suportului logistic și uman la realizarea activităților de salubrizare a GBNI.

 

În contextul schimbărilor climaterice la nivel global, este important să contribuim la crearea unui viitor mai verde și mai sigur din punct de vedere ecologic. În acest sens, ținând cont de rolul Grădinii Botanice pentru mediul prosper al țării, angajații MAI au ales să contribuie inclusiv la asigurarea securității ecologice a cetățenilor.

 

Pe parcursul zilei, peste 300 de angajați MAI, dintre care polițiști, salvatori și pompieri, au făcut front comun la defrișarea sectoarelor din cadrul parcului, afectate puternic de ninsoarea de la sfârșitul lunii aprilie 2017. Ofițerii și subofițerii subdiviziunilor au venit în ajutorul muncitorilor din parc, cu unelte și tehnică grea, pentru a salubriza porțiunile de teren, unde urmează să fie sădiți arbori, dar și plante care pot fi regăsite doar în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

 

Zona în care angajații MAI au depus eforturi pentru salubrizare se întinde pe o suprafață de aproximativ 15 ha. În acest perimetru, au fost efectuate lucrări impunătoare, fiind oferit un câmp de manevră pentru cercetători în plantarea speciilor de plante aflate pe cale de dispariție, dar și conservarea celor mai rare specii pentru întreaga omenire.

 

Suportul subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne vine în contextul protejării mediului de cercetare, dar și asistență la crearea unui climat oportun creșterii și dezvoltării speciilor deosebit de importante pentru flora și mediul înconjurător.

 

Grădina Botanică a fost fondată în anul 1950 și este amplasată pe o suprafață de 104 hectare. Ierbarul Grădinii Botanice deține 185.000 specii, reprezentând o colecție unică de plante erborizate din flora autohtonă și alte regiuni floristice.