Mergi la conţinutul principal

IGSU întreprinde măsuri de informare și prevenire în contextul crizelor actuale

 

Republica Moldova, pe lângă provocările existente, la moment se confruntă și cu o criză energetică care afectează toate sferele vieții, începând de la sistemul public, sistemul de învățământ, mediul de afaceri și continuând cu viața cotidiană a tuturor cetățenilor. Pentru a economisi și a utiliza responsabil resursele energetice și de gaze naturale, tot mai mulți cetățeni pledează pentru surse alternative. Instituțiile de învățământ nu sunt o excepție în acest sens. 


În această ordine de idei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are ca prioritate evaluarea instituțiilor de învățământ la nivel național în scopul prevenirii consecințelor ce pot surveni în urma utilizării incorecte a surselor alternative de încălzire și iluminare. Până la momentul actual, peste 85% din toate instituțiile de învățământ din țară au fost verificate. 


Pompierii și salvatorii au oferit recomandări tuturor factorilor de decizie în domeniul normelor și regulilor de apărare împotriva incendiilor în cazul utilizării surselor alternative de încălzit, aparatelor electrice, sobelor pe combustibil solid sau lichid, dar și instalațiilor alimentate cu gaze naturale. De asemenea, copiii au fost parte a acestor activități, fiind informați despre factorii ce duc la apariția incendiilor, cum pot fi prevenite incendiile și primii pași spre evitarea acestora. 


Aceste activități au loc în contextul Planului de contingență a Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență care prevede informarea populației și familiarizarea acestora referitor la prevenirea crizei energetice și de gaze naturale, precum și utilizarea eficientă și responsabilă a surselor alternative.


Comunicat IGSU: https://bit.ly/3U6m4ca