Mergi la conţinutul principal
  • Clear

Patrule comune la Frontiera cu România

În contextul Ședinței Comune a Guvernelor din Republica Moldova și România, ministrul Alexandru Jizdan a discutat cu omologul său despre continuarea colaborărilor, iar ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dat asigurări că Ministerul Afacerilor Interne din România va sprijini în continuare procesul de reformă instituțională și proiectele comune cu MAI din Republica Moldova.

 

De asemenea, șefii polițiilor de frontieră din cele două state au semnat astăzi, 22 noiembrie a.c., un document de cooperare bilaterală, cu impact asupra conlucrării la graniță. După intrarea în vigoare a acestuia, cele două părți vor putea implementa mecanismul patrulării în comun pe întreg segmentul frontierei.

 

Reamintim faptul că relația dintre ministerele de interne din Republica Moldova și România a parcurs  mai multe etape, pe diferite domenii de activitate.

 

Spre exemplu, menționăm că în 14 noiembrie a.c., Comisia Europeană a aprobat trei proiecte mari de infrastructură, depuse de Ministerul Afacerilor Interne împreună cu partenerii din Republica Moldova, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.

 

Aceste proiecte presupun o alocare financiară de 28,7 milioane de euro și vizează extinderea infrastructurii de comunicații pe ruta Chișinău – București, extinderea infrastructurii SMURD în zona transfrontalieră și dezvoltarea cooperării în vederea combaterii criminalității organizate. Menționăm că, în cadrul proiectului ”Cooperare Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova”, urmează a  fi reabilitate 14 sedii de poliție ce aparțin Poliției Române și două obiective ale Poliției de Frontieră Române.

 

Implementarea celor trei proiecte va conduce la dezvoltarea capacităților tehnice și operaționale ale structurilor implicate, iar rezultatul final al acestora va fi reprezentat de îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor prin furnizarea unor servicii publice de înaltă performanță.

 

Fotografii: http://www.mai.gov.ro/