Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Interne

A A A

Polițiști din Drochia reținuți de SPIA pentru acte de corupție

Publicat: Tue, 03/07/2017 - 10:02

Doi angajați ai IP Drochia al IGP al MAI, au fost reținuți de ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și procurorii anticorupție, pentru că ar fi extorcat 300 euro de la un conducător auto.

 

În baza materialelor și informației preliminare deținute, au fost documentate acțiunile pretins a fi ilegale ale angajaţilor de poliţie din cadrul Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al secţiei securitate publică al IP Drochia.

 

Inspectorii au pretins mijloace bănești ce nu li se cuvin, în sumă de 300 euro , în vederea nedocumentării faptului de părăsire a locului accidentului şi neîntocmirea unui proces contravenţional în baza art.243 Cod contravenţional.

 

Urmare desfășurării măsurilor speciale de investigaţii, acţiunilor de urmărire penală și percheziției automobilului unuia dintre inspectori, a fost depistată suma de 250 euro.

 

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală conform indicilor infracţiunilor prevăzute de art. 324 alin. 2 lit. d) și c) Cod penal al Republicii Moldova (corupere pasivă). 

 

În continuare, urmează a fi efectuate acțiunile și măsurile speciale de investigații, în scopul stabilirii implicării și altor funcționari publici pe acest caz.

 

Pentru o astfel de infracțiune, legislația penală a Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare  de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8 mii unități contravenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

 

Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE RAPORTUL MAI PRIVIND IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE ACȚIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE (PNAAA) ÎN ANUL 2015
raport privind realizarea planului national de actiuni
raport privind realizarea planului national de actiuni