Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Interne

A A A

Ministrul Alexandru Jizdan a vorbit cu voluntarii Centrului Internațional „La Strada” despre siguranța online

Publicat: Tue, 02/07/2017 - 18:23

Astăzi, 7 februarie 2017,  ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a avut o întrevedere cu președintele  Centrului Internațional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”, Ana Revenco și voluntarii implicați în activitățile centrului. 

 

Întâlnirea a fost organizată în contextul Zilei siguranței pe Internet, având ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online, în special de către copii și adolescenți. Astfel, la discuții au mai participat, șeful Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, Andrian Șova și șeful Centrului pentru combatere a crimelor informatice al INI, Iurie Cațer.


Discuțiile au fost axate pe subiecte ce țin de mediul online, siguranța pe internet a utilizatorilor, riscurile la care sunt supuși copii atunci când se află în internet. Fiind menționat și despre spoturile video și campaniile de informare desfăşurate de către voluntarii acestei asociații,  în vederea sensibilizării societăţii civile vis-à-vis de violența și abuzurile față de copii atât în familie cât și în mediul online.

 

În acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și-a exprimat aprecierea față de activitatea tinerilor voluntari, care prin acțiunile lor ajută societatea. Totodată, ministrul de Interne a reiterat despre acordul și deschiderea față de colaborarea cu Centrul Internațional „La Strada”, subliniind în acest sens că poliția vede în astfel de ONG-uri parteneri importanți, care se implică în comun la prevenirea  și combaterea  hărțuirii pe internet, în vederea obținerii asigurării unui mediu online mai sigur.

 

Astfel, președintele Asociației Obștești „La Strada”, Ana Revenco, a specificat despre rolul organelor de drept în acest domeniu, menționând despre importanța creării unui parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și societatea civilă, care să aducă beneficii cetățenilor prin diferite acțiuni de prevenire și combatere a hărțuirii online.

 

La finalul acestei întâlniri, voluntarii au adresat întrebări ministrului Alexandru Jizdan și conducătorilor subdiviziunilor responsabile de domeniul informațional și cibernetic, despre prevederile legislației cu privire la abuzurile online, metode de combatere a crimelor informatice și alte aspecte din activitatea MAI.

 

Centrul Internaţional „La Strada” desfășoară activități de prevenire a exploatării sexuale comerciale a copiilor şi siguranţa copiilor pe Internet din anul 2010, în acest sens fiind creat portalul siguronline.md conceput să informeze şi să promoveze utilizarea în condiții de siguranță a Internetului de către copii cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE RAPORTUL MAI PRIVIND IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE ACȚIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE (PNAAA) ÎN ANUL 2015
raport privind realizarea planului national de actiuni
raport privind realizarea planului national de actiuni