Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Afacerilor Interne

A A A

Întrevederea bilaterală a ministrului Alexandru Jizdan cu ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov

Publicat: Mon, 02/13/2017 - 20:54

În cadrul vizitei oficiale a delegației guvernamentale a RM la Kiev, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a avut prima întrevedere bilaterală cu omologul său din Ucraina, Arsen Avakov. În timpul discuțiilor au fost abordate subiecte privind eficientizarea cooperării pe dimensiunea Afacerilor Interne și identificarea noilor oportunități de perfecționare a cadrului normativ bilateral.

 

Astfel, ministrul Alexandru Jizdan a menționat despre importanța relațiilor bilaterale între organele de drept ale Republicii Moldova și Ucraina, în procesul liberalizării regimului de vize. Totodată, ministrul de Interne a reiterat despre deschiderea MAI spre îmbunătățirea colaborării operaționale și strategică, privind  readmisia, combaterea criminalității organizate și transfrontaliere și a traficului ilicit de mărfuri contrafăcute.

 

La rândul său, ministrul de Interne ucrainean a subliniat importanța schimbului de bune practici dintre subdiviziunile polițienești, dar și în domeniul situațiilor excepționale, menționând despre importanța colaborării în procesul de reformă instituțională demarat în MAI de la Kiev.

 

În acest sens, Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a vorbit despre sprijinul pe care MAI este gata să-l ofere colegilor din Ucraina, în vederea îmbunătățirii dialogului între serviciile regionale și prevenirea amenințărilor de ordin intern și extern care pot afecta ambele țări.

 

Totodată, oficialii au discutat despre necesitatea semnării unui Acord de colaborare între Ministere, în domeniul luptei cu criminalitatea, deoarece ultimul act în acest sens a fost semnat la 3 noiembrie 1993, astfel, modificările acestuia sunt foarte necesare după o perioadă atât de lungă.

 

Au fost abordate și subiecte de țin de conlucrarea între Moldova-Ucraina-România, în domeniul aplicării legii și securității, și despre măsurile comune pentru consolidarea statului de drept.

 

În acest context, s-a pus în discuție posibilitatea de aderare a Ucrainei la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, privind înființarea și funcționarea Centrului Comun de Contact Galați. Astfel, miniștrii de Interne urmează să examineze posibilitatea de a se întruni în format trilateral ministerial, cu participarea colegilor din cadrul MAI al României.

 

La final, părțile au convenit asupra unui schimb de informații,  dar și inițierea unei comunicări deschise și transparente pentru a pune în aplicare acordurile încheiate și a obține rezultatele propuse.

 

Foto credit: http://mvs.gov.ua

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE RAPORTUL MAI PRIVIND IMPLEMENTAREA PLANULUI NAȚIONAL DE ACȚIUNI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE (PNAAA) ÎN ANUL 2015
raport privind realizarea planului national de actiuni
raport privind realizarea planului national de actiuni